De Ouessant @ Heeren van Acquoy


Het Ouessantschaap komt voor in Bretagne, Frankrijk en is vernoemd naar het eiland Ouessant. Dit schaap is een van de kleinste schapenrassen ter wereld, mede door het barre klimaat (veel wind en regen) en schrale gronden. De schouderhoogte van een ram is 49 centimeter en ze wegen maximaal 20 kilogram. Een ooi is iets kleiner, namelijk 46 centimeter en 14 kilogram. Het schaap komt in de kleuren zwart, wit, bruin en grijs voor.

 

Voeding

Het zijn herkauwers en eten graag gras en hooi. Ook likken aan een zoutsteen, voor de zouten en mineralen, of wat schapenbrokken zijn ze gek op. Maar vergis je niet, een schaap denkt altijd dat het gras aan de overkant groener is!

 

Gedrag

Deze schapen zijn gemakkelijk in de omgang en daardoor goed te hanteren. Dit komt mede door de kleine bouw. Een schaap is een kuddedier en leeft graag met soortgenoten.

 

Voortplanting

Een ooi werpt maar één jong per keer na een dracht van 21 weken. De eerste weken drinkt het lam bij de moeder, maar al snel grazen ze met de kudde mee. Ouessanten kunnen 10 tot 16 jaar oud worden.

 

Weetjes

  • Het gerucht gaat dat deze schapen afstammen van de Scandinavische korthaarschapen. Die rassen vertonen namelijk veel gelijkenissen.
  • Ze hebben een grote wolopbrengst. De zwarte wol kwam van pas omdat de bevolking bij Ouessant leefde van visserij. Vaak zonken de schepen, waardoor ze voor iemand in rouw waren. Het lopen in zwarte kledij was daar een gevolg van.